Schweizisk halsbaand

Schweizisk hundehalsbånd:

Allerførst lige en forklaring til det schweiziske ord ”Sennen”. Hver forsommer, ca. 10. juni drager chefhyrden, der Senn, sammen med sin flok, og som før i tiden bestod af: en lille flok geder, 20 – 30 køer, et par sennenhunde, Zusennen (hjælpehyrder), samt evt. et par skoledrenge, afsted op i alperne. Denne opmarch er forbundet med fest og traditioner. F.eks. er landsbyernes befolkning ofte iført national beklædning og dyrene er udsmykket med blomster. – Hele dette sceneri bliver ofte afbildet enten i form af et maleri eller som udsmykning på et hundehalsbånd og vha. “primitive billeder”. – Nu om dage er det, som så meget andet anderledes. Der er måske over hundrede køer der bliver drevet op i bjergene med hyrderne, hvor de opholder sig hele sommeren, og her er der indrettet moderne staldanlæg.

De store Sennen hunde blev i Schweiz brugt af bjerg bønderne som trækdyr. Når køerne var malket og mælken skulle ned til mejeriet, så blev der spændt et par Grosser Schweizer Sennen hunde for en lille vogn, med plads til et par mælkejunger. Hjemme på gårdene gik hundene oftest frit omkring, og det kunne af og til være en der måske forvildede sig hen til nabo gården. Halsbåndet er fremstillet af tykt læder, og er meget brede, ca. 5 cm. Det gav beskyttelse når hanhundene kom op at slås, og halsbåndets bredde vil da forhindre et dræbende bid i struben. Selve figurerne er udsavet i messing – sicileret og pånittet halsbåndet. Alt sammen håndlavet. Et meget flot arbejde. Halsbåndet er så solidt, at det går i arv fra hund til hund, det forventes at kunne holde til 3 hunde.

Schweizisk halsbaand

Specielt i Appenzell er der tradition for at udsmykke hundehalsbåndene med sceneriet: geder – chefhyrde – hund – køer – hjælpehyrder. Et sådant halsbånd udsmykkes ikke kun med sceneriet, men også med ejerens initialer, da man dermed meget hurtigt kan se, hvem hundeejeren er. – Det må siges at være et tidligt system for registrering af hundene.

Schweizisk hundehalsbaand
Initialer: “Connie Sørensen”
Schweizisk hundehalsbaand
Initialer: “Poul Erik”

Da vi fik vores første Grosser (DIVA) var vi blevet opmærksomme på disse halsbånd. På en ferietur til Schweiz fandt vi i byen Appenzell frem til Herr Adalbert Fässler der fremstillede sådanne halsbånd. Adalbert Fässler var 7. generation der fremstillede disse halsbånd. Og da vi trådte ind i værkstedet, ja så tydede det ikke på, at der var sket synderlige ændringer i alle disse generationer. Det var i året 2002. Vi besøgte ham igen i 2017, dog var han flyttet til en ny bopæl, men værktøjet der blev brugt var stadig de samme.

Adalbert Faessler
Adalbert Faessler, Appenzell
Adalbert Faessler
Lille udpluk af sortimentet

Da vi købte vores halsbånd var det til en noget mindre pris end det i dag koster. Dengang var kursen på en schweizer Frank også kun 4,50 Kr, nu betaler man omkring 7,- Kr. for én Schweizer Frank. – Alt er som sagt håndlavet, alle motiver sirligt dekoreret med hammer og dorn. Og prisen er naturligvis også steget siden vi købte vores. I dag skal man regne med ca. 500,- Schweizer Frank for et halsbånd der passer i størrelse til en Grosser. Man kan så også forvente at den holder til 3 hunde. – Vi har nu haft vores i brug i 15 år. Det kan selvfølgelig ses, at den har været brugt, men som du kan se på billederne her på siden så ser det ud til, at den også holder til vores nuværende hund – DIA.

Home